Historik

Kulladals fotbollsförening bildades den 24april 1938. Föreningen kom till som en utbrytning ur den dåvarande fotbollsföreningen Kulladals GIF. Det första styrelsemötet hölls den 15maj samma år då man bland annat beslutade att begränsa medlemsantalet till tjugofem medlemmar, vilket står i tvär kontrast till antalet medlemmar femtio år senare, nämligen strax under ett-tusen. Beslutet reviderades redan i oktober samma år då man beslöt att häva begränsningen. Kulladals FF:s första klubblokal kom att bli Rantzows Café på nuvarande Velandergatan.

Under första året som förening blev det enbart fotbollsutbyte i form av träningsmatcher där man bland annat spelade mot lag från Svedala och Köpenhamn, totalt blev det till fyra förluster och en oavgjord. Själva fotbollsträningen bedrevs på ett fält bakom nuvarande Eriksfälts kyrka. Följande år togs det alltavgörande beslutet att Kulladals FF skulle spela i ”…blå tröja med vita manschetter och krage, vita byxor och blåvita strumpor” (utdrag ur Återblick på en 60-årig verksamhet).

Ekonomin har från början av föreningens uppkomst tills idag ständigt varit i centrum. Andra världskriget kom att spela en stor roll i dåtidens Sverige och påverkade föreningen på olika sätt. Bland annat hade en höjning av medlemsavgiften noll verkan då medlemmarna med militär beredskap slapp betala. På grund av ransoneringen som följde kriget kunde föreningen inte bedriva caféverksamhet för att få in pengar den vägen. Idag, mer än sjuttio år senare, har Kulladals FF nyligen kommit ur en ekonomisk svacka genom ett hårt arbete. Det innebar dessvärre att mångårige kanslisten Bo Franzén fick sägas upp, ett tufft men oundvikligt beslut.

KFF:s första seriedeltagande kom 1939 då man ingick i den så kallade Malmöserien div 1. Här slutade man på fjärde plats efter en seger, en oavgjord och tre förluster. 2015 spelar KFF:s representationslag i div 4 södra Skåne. 1940 deltog Kulladals FF i Malmömästerskapen för första gången, det slutade med en förlust mot Kvarnby 1-2. Fram till idag har Kulladals FF 6segrar (1951, 1957, 1959, 1980, 1990, 1998). En hel del har hänt sedan den första seriestarten. Från att vara tvingade att cykla till bortamatcher i Vellinge och Skabersjö så kan vi idag sätta oss i bilen och på mindre än femton minuter köra samma avstånd. Spelarna är idag försäkrade om något skulle hända – skulle en skada som krävde läkarvård inträffa 1939 krävdes insamlingar för att ha råd med behandling. Från att ha fått en halv liter vatten som hela laget skulle tvätta sig med kan lagen idag bara hoppa in i en dusch minuten efter match. Vi vet nog inte hur bra vi har det på 2000-talet.

1943 fattades ett av föreningens mest avgörande beslut, nämligen att ungdomslag skulle sättas upp. ”Ett beslut som fått den största betydelse för vårpositiva utveckling” (utdrag ur Återblick på en 60-årig verksamhet). Kulladals FF anmälde ett juniorlag och ett P16-lag till seriespel. Man hade också en förfrågan hos Småklubbarnas samorganisation om att starta en P14-serie men organisationens svar blev att Kulladal (en egen kommun på den tiden) skulle starta en egen, något man inte hade tillräckligt med ledare till. Ungdomssatsningen föll väl ut redan första året då KFF för första gången hade en lirare i Juniorstadslaget. 2015 har Kulladals FF tolv ungdomslag och cirka tvåhundrafemtio spelare i seriespel.

Det här var en liten inblick i föreningens långa historia. Förhoppningsvis har vi en lika ljus framtid framför oss.

Styrelse 2017

Ordförande:

Markus Åkerblom

Sekreterare:

Inge Kvist

Vice ordförande:

Carl Nelin

Kassör:

Anders Willberger

Ledamöter:

Thomas Åkerblom

Jörgen Mellberg